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Project Name: Upgrade Surveillance and Duress Security Systems - Campus Wide  

Project Number: 656-18-293 

Solicitation Number: 36C26324R0097 

RE: Contractor Questions with Government Responses 

 
Question: 1 - Inspections 

Reference Specification Section 01 35 26 1.9 Inspections Paragraph B. (Page 72 of 935): a. 

Please confirm the VA will enforce Monthly site safety inspections by a CSP or CSHT. 

These inspections will not be required for this project. The formal documented weekly inspections 

by the SSHO will be adequate. 

 

Question: 2 - CQC Manager 

Reference Specification Section 01 45 00 3.4 Quality Control Organization Paragraph B (Page 

104 0f 935) a. Please confirm that the CQC manager can also perform duties as the site 

superintendent. 

  The CQC manager can also perform duties as the site superintendent. 

 

Question: 3 - SSHO 

Does the project SSHO need to be a separate individual from the superintendent? 

No. One individual can perform the duties of the site superintendent, SSHO and CQC manager as 

long as they are qualified and capable of performing all duties required. See specifications for 

details. 

 

Question: 4 - Buy American Act 

Does all the basis of design equipment meet the 52.225-9 Buy American Act? If not, has the VA 

received Variances for the basis of design equipment? 

The equipment provided by this contract shall meet Buy American requirements; contractor to 

confirm compliance prior to submittals. 

 

Question: 5 - Demolition 

Reference Drawing AD-100 Drawing 5 of 104 Demolition Keynote 4: a. Note 4 is not shown on 

the Basement Demolition Floor Plan. Please identify the rooms that need the existing flooring 

removed down to concrete structure. 

Keynote 4 was omitted on this floorplan. The existing flooring should be removed down to 

existing concrete structure in all areas that are proposed to receive new flooring, as well as areas 

where flooring needs to be patched due to plumbing fixture removal.



Page 2 of 4 

 

Question: 6 - Patch Panels 

Are patch panels required for the project and who is providing them? 

Existing patch panels are present in all Telecommunications Rooms. The existing patch panels 

may be used, provided at least 8 open ports remain. Where there is not adequate patch panel space 

to accommodate the addition of the new devices, the contractor shall provide additional patch 

panels as needed. Basis-of-design patch panel shall be Leviton E2X1A-S48 with 49006-AMB 

angled management bar. The contractor is also required to provide all patch cables between the 

patch panel and network switch. VA will provide and install additional network switches where 

existing switches do not have the capacity to support the new devices. 

 

Question: 7 - Cabling 

CAT6 or CAT6A, which cable is required and is there a specific color of cable for the video 

surveillance system cabling? 

Provide blue CAT6A cabling. 

 

Question: 8 - Exterior Cameras 

For exterior cameras, can we use extended reach copper (Gamechanger) in lieu of media 

converters? In most cases we can get 656’ without worrying about voltage drop. 

Yes, extended reach copper may be used provided it is compatible with the devices it is 

supporting. All security system components (extended reach copper, media converters, cameras, 

servers, duress and intrusion systems) must be reviewed by VA OI&T and approved prior to 

connecting to the VA network. The contractor is recommended to promptly provide submittals on 

these products to ensure a timely review. 

 

Question: 9 - Interior Dome Cameras 

In Building 115 in Seclusion Room 120B and Restraint Room 120C we recommend that the two 

2MP interior dome cameras be changed to 3MP corner mount vandal camera Avigilon #3.0C- 

H5A-CR2-IR. 

VA approves. 

 

Question: 10 - Two Dome Cameras 

There are multiple locations in corridors that have two cameras back-to-back, we are proposing 

to install one dual head camera – Avigilon 10.C-H5DH-DO1-IR instead of the two dome 

cameras. It will provide the same amount of coverage but with one less camera license and IP 

drop. Listed below are the cameras we propose to change to dual heads: a. Building 115 C115- 

L1-01 and C115-L1-02 b. Building 115 C115-L1-14 and C115-L1-14 c. Building 28 C28-LO-01 

and C28-LO-02 d. Building 28 C28-LO-03 and C28-LO-04 e. Building 28 C28-LO-05 and C28- 

LO-06 f. Building 28 C28-LO-07 and C28-LO-08 g. Building 28 C28-LO-09 and C28-LO-10 h. 

Building 28 C28-LO-11 and C28-LO-12 i. Building 28 C28-LO-13 and C28-LO-14 j. Building 4 

C4-L1-02 and C4-L1-03 k. Building 4 C4-L1-04 and C4-L1-05 l. Building 4 C4-L1-06 and C4- 

L1-07 m. Building 4 C4-L1-08 and C4-L1-09 n. Building 29 C29-LO-01 and C29-LO-02 o. 

Building 29 C29-LO-07 and C29-LO-08 p. Building 29 C29-LO-09 and C29-LO-10 q. Building 

48 C48-LO-01 and C48-LO-02 r. Building 48 C48-LO-03 and C48-LO-04 s. Building 49 C49- 

LO-01 and C49-LO-02 t. Building 49 C49-LO-03 and C49-LO-04 u. Building 49 C49-LO-05 

and C49-LO-06 v. Building 49 C49-LO-07 and C49-LO-08 w. Building 49 C49-LO-09 and C49- 

LO-10 x. Building 50 C50-LO-01 and C50-LO-02 y. Building 50 C50-LO-03 and C50-LO-04 z. 



Page 3 of 4 

 

Building 50 C50-LO-05 and C50-LO-06 aa. Building 50 C50-LO-07 and C50-LO-08 bb. 

Building 51 C51-LO-02 and C51-LO-03 cc. Building 51 C51-LO-04 and C51-LO-05 dd. 

Building 51 C51-LO-06 and C51-LO-07 ee. Building 51 C51-LO-08 and C51-LO-09 ff. 

Building 51 C51-LO-10 and C51-LO-11 

 

VA approves. 

In addition, dual head cameras may be used to cover Building 49 C49-LO-11 and C49-LO-12. 

Building 118 C118-L1-03 and C118-L1-04. Building 118 C118-L1-07 and C118-L1-08. Building 

118 C118-L1-12 and C118-L1-13. A 3-camera dome may also be used to cover Building 2 C2-

L1-02, C2-L1-03 and C2-L1-04. Building 2 C2-L2-02, C2-L2-03 and C2-L2-04. Building 2 C2-

L2-09, C2-L2-10 and C2-L2-11. 

 

Question: 11 - Exterior Multi-Head Cameras 

We recommend that the exterior multi-head cameras be 3x8MP / 4x8MP instead of 3x5MP / 

4x5MP. 

VA agrees. Provide 8MP cameras at all exterior multi-head locations instead of 5MP. 

 

Question: 12 - Intrusion System/Access Control Interface 

Please clarify the interface between the intrusion system and Avigilon access control system. 

Also please clarify what is required in the SOC to monitor and control the intrusion system. 

The interface between the basis of design DMP intrusion system/Entrée software and the Avigilon 

ACC/ACM is to allow camera call up capability from events in the intrusion system. This 

includes activation of panic devices, intrusion alarms, and arming/disarming of intrusion systems. 

Licenses to provide this integration must be included. In the SOC, the intention is to monitor and 

control the intrusion system through a VA PC using the Entrée software. 
 

Question: 13 - Video Server 

Specification Section 282300 states that the maximum number of cameras per video server is 64, 

please verify or can we size the server for more cameras and if so what is maximum number of 

cameras or % of spare capacity on the server? 

VA approves supporting up to 80 cameras per video server. 
 

Question: 14 - Security Requirements 

Avigilon has a FIPS 140-2 Level 2 security requirements-based video servers for federal 

government work, the specifications do not have this listed – we recommend that the FIPS series 

recorder be used for this project. 

VA agrees. FIPS series recorders may be used. However, the VA has not sole-sourced this 

product. 
 
Question: 15 - Emergency Phones 
The site standard that was started on the ramp project for the emergency phones / blue lights was 

Code Blue, are we to use Code Blue units for this project? 

Code Blue may be used provided it meets specifications. However, the VA has not sole-sourced 

this product.
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Question: 16 - Furniture 

Who is responsible for the desks / furniture in the SOC? 

The contractor is responsible to supply the sit/stand security consoles. See specification 12 32 00. 

VA will provide the chairs, file cabinets and any free-standing shelving. 
 

Question: 17 - Intrusion Motion Detectors 

Can the intrusion motion detectors be wireless units, if so, we can fully get the new system online 

before removing the existing system? 

The VA Physical Security and Resiliency Manual requires all sensors and arm/disarm devices to 

be hardwired directly to the IDS panel. So the existing hardwired motion detectors shall be 

reconnected to the new IDS panel per plan. The crossover from old to new needs to be scheduled 

in advance with the COR to minimize any downtime during periods where the system is normally 

armed. 


