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Question:  7  -  NFPA 13 
Per NFPA 13, the sectional valve assemblies count as a sprinkler system, and every 
sprinkler system is supposed to have an air vent installed at the highest point of the 
system. Is the highest point of each system known or available for bidding purposes? And is 
the preference for the air vent to be manual or automatic?  
 
Answer 
Contractor shall assume that each valve assembly is not necessarily a highest point and 
therefore shall not need to be vented. It shall not be assumed that the entire fire suppression 
system is subject to construction. For bidding purposes, contractors shall only consider 
construction limits described within the construction documents. Contractors can document 
their concerns on the existing fire suppression system and the VA, who is the Authority Having 
Jurisdiction (AHJ), will review the contractors concerns. 
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Question:  11  -  Commissioning Agent 
Spec Section 21 08 00 Part 1.1.B states that the Commissioning Agent (CxA) is appointed 
by the VA. Is the VA contracting the CxA under a separate contract and taking responsibility 
for that cost outside of this contract?   
 
 
Answer 
Commissioning is not a requirement for this project. 
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